Skip to main content

ON1 Doesn't Start in Windows 11

Comments

10 comments

  • David Kick

    I have no issue on 2 different Win 11 machines.  What are your system specs?

    0
  • monokrome

    Thanks David! That's surprising then. This ran fine before I upgraded to Windows 11.

    My specs are:

    - AMD Radeon RX6900XT GPU
    - AMD 5950X Processor
    - 64GB 4000Mhz RAM
    - 8TB SSD

    Maybe there's a log file or something? I couldn't find one when I looked.

    0
  • Rick Sammartino Community moderator

    There was another report on Facebook about Photo Raw not starting after the Win 11 update. Don't know if it was resolved.

    The log is here but if On1 doesn't start, there may not be anything to see....

    C:\Users\(username)\AppData\Roaming\ON1\ON1 Photo RAW 2022\ON1 Photo RAW Log.txt

    Be sure to report this to Tech support.

    https://on1help.zendesk.com/hc/en-us/articles/360018405111-How-to-submit-a-problem-to-ON1-Tech-Support-A-Step-by-step-Guide

    https://on1help.zendesk.com/hc/en-us/requests/new

    1
  • David Kick

    Interesting, both of my machines are Intel CPUs with Nvida graphics.

    0
  • David Tillett
    Great answers

    I am a Mac user so no practical experience but I saw something yesterday about there being a bug in AMD graphics driver/AMD support in Windows 11 which Intel, allegedly, took advantage of in a speed comparison, but bug had been fixed.

    Have you checked that you are running latest update to AMD graphics drivers and graphics drivers set up correctly as per other recent forum post? 

    0
  • monokrome

    Oh, wow! Thanks for all the info! And thanks for the log path Rick Sammartino. I'll look into sending to a tech, too! :)

    Maybe this will help someone figure out what's going on:

    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Starting build: 15.6.0.11219
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - LibRaw: 0.20.0-Release
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - BRViewLocation::setData() could not create the dictionary from the xml.
    2021-10-29 17:31:04 CrashReport - User ID: 3b74780c-f722-497e-ab88-1753fdcbf95f
    2021-10-29 17:31:04 ON1 Photo RAW 2021 - Launched Standalone
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ONRaw: 284
    2021-10-29 17:31:04 ScreenInfo - Number of screens: 2
    2021-10-29 17:31:04 ScreenInfo - [0] \\.\DISPLAY1, size: 1920x1080, devicePixelRatio: 1, logical DPI: 96, physical DPI: 78.851
    2021-10-29 17:31:04 ScreenInfo - [1] \\.\DISPLAY2, size: 1080x1920, devicePixelRatio: 1, logical DPI: 96, physical DPI: 81.5973
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - System Locale: en
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Default Locale: en
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ****
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ** Video Card Vendor: ATI Technologies Inc.
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ** Video Card VersionEx: 3.3.14761 Core Profile Forward-Compatible Context 21.10.2 30.0.13025.5005
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ** Video Card: AMD Radeon RX 6900 XT
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ** VRAM Amount: 16081MB
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - ****
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Can't find color profile: ProPhoto(2.2) RGB.icc.
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1003) on line 796 of lcmscolorprofile.cpp
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1003) on line 535 of lcmscolorprofile.cpp
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1062) on line 85 of oncolorprofile.cpp
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1062) on line 2152 of plmainwindow.qt.cpp
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1062) on line 2184 of plmainwindow.qt.cpp
    2021-10-29 17:31:04 ON1 - Event (1062) on line 185 of plapplication.qt.cpp

    0
  • David Tillett
    Great answers

    I wonder if the "Can't find color profile: ProPhoto(2.2) RGB.icc." could be a key?

    Perhaps a Windows expert can point you to where colour profiles live so you can check if that profile is there, and if no where you might find one.

    I see that you are running 2021, just wonder if David is running 2022 which is another potential difference.

    0
  • David Kick

    I am running 2022 but did have 2021 running on Win 11.

    0
  • monokrome

    David Tillett Oh! I'm not running the latest. Apparently one was released today, so mine is a few days old. I'll try it! :) Thanks for the info!

    0
  • monokrome

    Hmm... Updated to latest AMD driver, but still seeing the same behavior. Looks like I'll have to run this on my ARM macbook until I can figure it out a bit more. Maybe it'll work on there.

    Hope anyone who runs into it keeps the thread going so we can figure it out, though. I definitely will if I find something!

    0

Please sign in to leave a comment.